Mary Rose - Kawa ziarnista Cerrado 400g
Mary Rose – brazylijska kawa o wysokiej jakości, idealna na każdą okazję
Kawy marki Mary Rose stworzone są z wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren. Pochodzą z Brazylii, która króluje w rankingu światowych producentów kawy - w kraju tym wytwarzanych jest aż 3,5 miliona ton kawy rocznie! Kawy Mary Rose to efekt pracy brazylijskich plantatorów - ekspertów w swojej dziedzinie, którzy doskonale wiedzą, jak uprawiać rośliny, aby wydobyć z nich najcenniejsze i najsmaczniejsze ziarna. Ziarna poddawane są obróbce naturalnej - tzw. metodą suchą, która polega na suszeniu ich bez użycia wody, na słońcu. Kawy Mary Rose zadowolą wszystkie, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dzięki uniwersalnej metodzie palenia - omniroast - nadają się do parzenia zarówno w domowych warunkach, jak i z użyciem profesjonalnego sprzętu. Doskonałe do picia w domu, w pracy, wspólnie z przyjaciółmi i rodziną.
Mary Rose – kwintesencja jakości, odpowiedzialności i tego, co najzdrowsze
Dlaczego powinieneś wybrać właśnie Mary Rose?
- Produkty Mary Rose cechuje wysoka jakość. Aby ją zagwarantować, sprawujemy osobisty nadzór nad poszczególnymi etapami ich produkcji. Przestrzegamy wielu norm, aby produkt, który trafi w Twoje ręce, był możliwie najlepszy.
- Współpracujemy wyłącznie z zaufanymi dostawcami, którzy dzielą nasze poglądy odnośnie poszanowania środowiska naturalnego i zapewnienia godnych warunków pracy zatrudnionych przez nich pracowników.
- Estetycznie zaprojektowana etykieta, cieszy oko i sprawia, że opakowanie pięknie prezentuje się na półce w kuchni.
Jak powstaje kawa Mary Rose?
Krok 1. Kawa Mary Rose dorasta na brazylijskich plantacjach. Owoce kawy są ręcznie zbierane przez plantatorów i uważnie selekcjonowane. Z wysuszonych w promieniach słońca owoców, wydobywa się zielone, surowe ziarna, które wyruszają w długą podróż i ostatecznie trafiają do palarni.
Krok 2. Niewielkie porcje kawy palone są w specjalnym piecu, w którym temperatura osiąga nawet 250 °C! Ziarna obracają się w maszynie i pękają pod wpływem wysokiej temperatury - ten moment to tzw. crack. Prażą się przez kilka minut. Mała skala produkcji ma odzwierciedlenie w wysokiej jakości kawy, która powstaje pod szyldem marki Mary Rose.
Krok 3. W trakcie palenia kawy, mistrz palenia, czyli roaster, czeka na odpowiedni moment, aby wyjąć ziarna kawy z pieca, sprawdzając co kilka chwil stopień ich wypalenia.
Krok 4. Kawa wysypywana jest przez specjalne drzwiczki do obracającego się bębna - mieszalnika, wyposażonego w ramiona, które rozprowadzają ziarna równomiernie. W ten sposób zostają schłodzone, a proces palenia kawy zostaje zatrzymany.
Krok 5. Gotowe ziarna kawy Mary Rose pakowane są w specjalne opakowania, które zatrzymują na dłużej jej wyjątkowe walory aromatyczne i smakowe. Następnie gotowa paczka kawy trafia na twoją półkę kuchenną!
Kawa ziarnista Mary Rose Cerrado uprawiana jest w regionie Cerrado, w południowo-zachodniej części stanu Minas Gerais, w Brazylii. Cerrado to półpustynny obszar, gdzie średnia temperatura powietrza wynosi około 20-26 °C. Dość wysoko położony, jak na brazylijskie warunki - kawa dorasta na uprawach mieszczących się na wysokości około 900-1250 metrów n.p.m. Region Cerrado jest także jednym z większych regionów, w których uprawiany jest kawowiec. Siedzibę ma tu około 3 600 producentów kawy, a pola uprawne zajmują teren liczący około 140 000 hektarów! Ziarna kawy Cerrado są duże, oznaczone według klasyfikacji jako 17/18. Są miękkie, lekkie i porowate. W przygotowanym z nich naparze wyczuwalna jest lekka kwaskowość. Kawa Cerrado marki Mary Rose to mieszanka trzech odmian ziaren: Bourbon, Catuai i Mundo Novo. Po zaparzeniu charakteryzuje się owocowymi, orzechowymi i czekoladowymi nutami.
Mary Rose - Kawa ziarnista Cerrado 400g
Informacje dodatkowe:
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Mundo Novo
Obróbka: naturalna
Region: Cerrado, Minas Gerais
Wysokość uprawy: około 900-1250 metrów n.p.m.
Wielkość ziaren: 17/18
Jakość ziaren: strictly soft beans, specialty
Metoda palenia: omniroast
Smak i aromat: cytryna, palone migdały, czekolada
Kwasowość: lekko wyczuwalna
Składniki: 100 % kawa palona, ziarnista arabica
Masa netto: 400 g
Wyprodukowano dla: Venusti Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Najlepiej spożyć przed: data ważności i nr partii na opakowaniu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
UWAGA! Produkt może zawierać orzechy, zboża.
Kawa ziarnista Mary Rose Cerrado - jak zaparzyć?
Wszystkie kawy marki Mary Rose wypalane są w stopniu określanym jako omniroast. Kawy omniroast są innowacyjne i uniwersalne. Pod względem stopnia palenia plasują się pomiędzy kawami jasnymi a ciemnymi. Charakteryzują się wyważonym smakiem i aromatem, który łączy w sobie cechy zarówno jasnych, jak i ciemnych kaw. Największą zaletą kaw omniroast jest to, że można je parzyć właściwie każdą metodą - w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym, kolbowym, automatycznym czy w kawiarce, a także alternatywnymi metodami - przy użyciu dripa, chemexa, syfonu czy french pressa.