Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 1 dni
Wysyłka od: 9.99 PLN

Mary Rose - Kawa ziarnista Cerrado 400g

Mary Rose – brazylijska kawa o wysokiej jakości, idealna na każdą okazję

Kawy marki Mary Rose stworzone są z wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren. Pochodzą z Brazylii, która króluje w rankingu światowych producentów kawy - w kraju tym wytwarzanych jest aż 3,5 miliona ton kawy rocznie! Kawy Mary Rose to efekt pracy brazylijskich plantatorów - ekspertów w swojej dziedzinie, którzy doskonale wiedzą, jak uprawiać rośliny, aby wydobyć z nich najcenniejsze i najsmaczniejsze ziarna. Ziarna poddawane są obróbce naturalnej - tzw. metodą suchą, która polega na suszeniu ich bez użycia wody, na słońcu. Kawy Mary Rose zadowolą wszystkie, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dzięki uniwersalnej metodzie palenia - omniroast - nadają się do parzenia zarówno w domowych warunkach, jak i z użyciem profesjonalnego sprzętu. Doskonałe do picia w domu, w pracy, wspólnie z przyjaciółmi i rodziną.

Mary Rose – kwintesencja jakości, odpowiedzialności i tego, co najzdrowsze

Dlaczego powinieneś wybrać właśnie Mary Rose?

  • Produkty Mary Rose cechuje wysoka jakość. Aby ją zagwarantować, sprawujemy osobisty nadzór nad poszczególnymi etapami ich produkcji. Przestrzegamy wielu norm, aby produkt, który trafi w Twoje ręce, był możliwie najlepszy.
  • Współpracujemy wyłącznie z zaufanymi dostawcami, którzy dzielą nasze poglądy odnośnie poszanowania środowiska naturalnego i zapewnienia godnych warunków pracy zatrudnionych przez nich pracowników.
  • Estetycznie zaprojektowana etykieta, cieszy oko i sprawia, że opakowanie pięknie prezentuje się na półce w kuchni.

Jak powstaje kawa Mary Rose?

Krok 1. Kawa Mary Rose dorasta na brazylijskich plantacjach. Owoce kawy są ręcznie zbierane przez plantatorów i uważnie selekcjonowane. Z wysuszonych w promieniach słońca owoców, wydobywa się zielone, surowe ziarna, które wyruszają w długą podróż i ostatecznie trafiają do palarni.

Krok 2. Niewielkie porcje kawy palone są w specjalnym piecu, w którym temperatura osiąga nawet 250 °C! Ziarna obracają się w maszynie i pękają pod wpływem wysokiej temperatury - ten moment to tzw. crack. Prażą się przez kilka minut. Mała skala produkcji ma odzwierciedlenie w wysokiej jakości kawy, która powstaje pod szyldem marki Mary Rose.

Krok 3. W trakcie palenia kawy, mistrz palenia, czyli roaster, czeka na odpowiedni moment, aby wyjąć ziarna kawy z pieca, sprawdzając co kilka chwil stopień ich wypalenia.

Krok 4. Kawa wysypywana jest przez specjalne drzwiczki do obracającego się bębna - mieszalnika, wyposażonego w ramiona, które rozprowadzają ziarna równomiernie. W ten sposób zostają schłodzone, a proces palenia kawy zostaje zatrzymany.

Krok 5. Gotowe ziarna kawy Mary Rose pakowane są w specjalne opakowania, które zatrzymują na dłużej jej wyjątkowe walory aromatyczne i smakowe. Następnie gotowa paczka kawy trafia na twoją półkę kuchenną!

Kawa ziarnista Mary Rose Cerrado uprawiana jest w regionie Cerrado, w południowo-zachodniej części stanu Minas Gerais, w Brazylii. Cerrado to półpustynny obszar, gdzie średnia temperatura powietrza wynosi około 20-26 °C. Dość wysoko położony, jak na brazylijskie warunki - kawa dorasta na uprawach mieszczących się na wysokości około 900-1250 metrów n.p.m. Region Cerrado jest także jednym z większych regionów, w których uprawiany jest kawowiec. Siedzibę ma tu około 3 600 producentów kawy, a pola uprawne zajmują teren liczący około 140 000 hektarów! Ziarna kawy Cerrado są duże, oznaczone według klasyfikacji jako 17/18. Są miękkie, lekkie i porowate. W przygotowanym z nich naparze wyczuwalna jest lekka kwaskowość. Kawa Cerrado marki Mary Rose to mieszanka trzech odmian ziaren: Bourbon, Catuai i Mundo Novo. Po zaparzeniu charakteryzuje się owocowymi, orzechowymi i czekoladowymi nutami.

Mary Rose - Kawa ziarnista Cerrado 400g

Informacje dodatkowe:

Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Mundo Novo

Obróbka: naturalna

Region: Cerrado, Minas Gerais

Wysokość uprawy: około 900-1250 metrów n.p.m.

Wielkość ziaren: 17/18

Jakość ziaren: strictly soft beans, specialty

Metoda palenia: omniroast

Smak i aromat: cytryna, palone migdały, czekolada

Kwasowość: lekko wyczuwalna

Składniki: 100 % kawa palona, ziarnista arabica

Masa netto: 400 g

Wyprodukowano dla: Venusti Sp. z o.o.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Najlepiej spożyć przed: data ważności i nr partii na opakowaniu

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

UWAGA! Produkt może zawierać orzechy, zboża.

Kawa ziarnista Mary Rose Cerrado  - jak zaparzyć?

Wszystkie kawy marki Mary Rose wypalane są w stopniu określanym jako omniroast. Kawy omniroast są innowacyjne i uniwersalne. Pod względem stopnia palenia plasują się pomiędzy kawami jasnymi a ciemnymi. Charakteryzują się wyważonym smakiem i aromatem, który łączy w sobie cechy zarówno jasnych, jak i ciemnych kaw. Największą zaletą kaw omniroast jest to, że można je parzyć właściwie każdą metodą - w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym, kolbowym, automatycznym czy w kawiarce, a także alternatywnymi metodami - przy użyciu dripa, chemexa, syfonu czy french pressa.

BLAAAABLAAA