BIO Herbata Matcha proszek 100g Ekologiczna
Matcha uzyskiwana jest wyłącznie z liści Tencha. Matcha to wyjątkowo ekskluzywna i najwyższej jakości zielona herbata. Używa się jej do ceremonii picia herbaty - chanoyu. Nazywana królową herbat zielonych.
Czym różni się do zwykłej zielonej herbaty? Jest od niej słodsza i jaśniejsza. Wszystko to dzięki temu, iż krzewy, które przeznaczone są do wyrobu herbaty Matcha, przed zbiorami osłaniane są przed słońcem specjalnymi matami. Powoduje to zwiększoną produkcję aminokwasów, które wpływają na głębszy i wyjątkowy aromat Matcha tee. Zacienienie sprawia, że w listkach wytwarzana jest większa ilość chlorofilu, który z czasem przekształca się w katechinę. Liście są następnie zbierane, suszone i ściera się je na proszek. Matcha Tee zawiera bogactwo polifenoli.
Zwolennicy herbaty matcha twierdzą, że wypicie jednej szklanki matchy odpowiada wypiciu 10 szklanek innych zielonych herbat. Herbata to proszek o szmaragdowo-zielonym kolorze. Zwolennicy herbaty Matcha twierdzą, że wypicie jednej szklanki Matchy stanowi równowartość spożycia 10 zwykłych zielonych herbat.
Stosowanie: Do przygotowania Matchy Tee w oryginalnej wersji potrzebujesz: specjalnej czarki (matchawan), chashaku - jest to specjalna bambusowa czarka do nakładania matchy, chasen - bambusowa miotełka / trzepaczka do ubijania matchy oraz sitka do przesiania herbaty przed zaparzeniem. Płaską łyżeczkę Matcha Tee wsyp do miseczki, czarki, zalej 150-200ml wody (nigdy wrzątkiem, woda powinna mieć temperaturę 70-90*C). Następnie mieszaj miotełką bambusową herbatę energicznymi ruchami, do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku, a na wierzchu powinno się uzyskać piankę.Skrócona wersja: 1 łyżeczkę herbaty Matcha Tee wsyp do miseczki i zalej świeżo ugotowaną, ostudzoną do 80-90*C wodą. Spień bambusową trzepaczką.
Skład: Matcha* 100%
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych