Matero Porongo Cuia Chimarrao - Do Yerba Mate
Oryginalna tykwa o wyjątkowym kształcie ułatwiająca przygotowywanie mate.
Matero jest robione ręcznie. Posiada grube naturalne ścianki. Cuia, bo tak nazywa się tykwy typu porongo posiada dość szeroki kołnierz, który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka. Do naczynka doskonale pasują rurki typu bomba, o długości co najmniej 20 cm. Tykwa nie wymaga wstępnego przygotowania, wystarczy dobrze ją opłukać bieżącą wodą.
Produkt wykonany z naturalnego zdrewniałego owocu tykwy. W związku z tym posiada liczne przebarwienia oraz pity w nim napar od pierwszego kontaktu oddziałuje na strukturę ścianek wewnętrznych, które mogą przyjmować jego barwę.
Wysokość naczynka: ok. 12-14 cm
Głębokość naczynka: ok. 9-11 cm
Średnica w przewężeniu: ok. 5,0 cm
Pojemność naczynia: około 200 - 250 ml .
Tykwę należy dokładnie suszyć po każdorazowym użyciu.
Minimalna długość bombilli to 16 cm.
Szablony produktu
-
Stan:
Nowy