Porongo Cuia ~ 200-350 ml
Matero Porongo Cuia
Oryginalna tykwa, od jednej z najlepszych brazylijskich plantacji o wyjątkowym kształcie ułatwiająca przygotowywanie mate.
Matero jest robione ręcznie. Posiada grube naturalne ścianki. Cuia, bo tak nazywa się tykwy typu porongo posiada dość szeroki oraz obrobiony metalem kołnierz, który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka. Do naczynka doskonale pasują rurki typu bomba, o długości co najmniej 20 cm.
Produkt wykonany z naturalnego zdrewniałego owocu tykwy. W związku z tym pity w nim napar od pierwszego kontaktu oddziałuje na strukturę ścianek wewnętrznych, które mogą przyjmować jego barwę.
Wysokość naczynka: ok. 12-15 cm
Głębokość naczynka: ok. 8-12 cm
Średnica w przewężeniu: ok. 3-5,5 cm
Pojemność naczynia: od 200 ml do 350 ml .
Tykwę należy dokładnie suszyć po każdorazowym użyciu.
Do tego rodzaju tykiew o wydłużonym kształcie , najlepiej pasują bombille o długości ok. 19-26 cm, szczególnie brazylijskie bombile Bortonaggio.
Currado naczyń z tykwy (calabazy):
- wykorzystanie fusów po herbacie,
- przełożenie fusów do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości,
- zalanie naczynia wodą o temperaturze 75 st. C,
- zostawienie na minimum 12 godzin lub na całą noc,
- wypłukanie fusów zimną wodą,
- wyskrobanie resztek suszu z wnętrza naczynia,
- • wsypanie Yerba Mate do tykwy tak, by wypełnić 3/4 jej objętości,
- zalanie suszu wodą o temperaturze 75 st C i odstawienie na 24 h, dzięki czemu nasiąknie ono esencją Yerba Mate,
- zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 lub 3 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.
Szablony produktu
-
Stan:
Nowy