Pampeano to unikatowy rodzaj naczynka do yerba mate umożliwiający nieco inną niż tradycyjna formę parzenia. Z wierzchu matero posiada niewielkie kanaliki. Przygotowując napar, właśnie tam należy skierować strumień wody. Ta dostanie się na dno spływając po ściankach, a susz zamoknie tylko częściowo (od zewnętrznej strony). Nie musimy usypywać kopczyka i ustawiać go pod optymalnym kątem. Stopniowe nasiąkanie yerby pozwala na uzyskanie optymalnej mocy i zrównoważonego smaku napoju. Należy dodać, że nasze matero pampeano wykonano z drewna palo santo słynącego z wonnej żywicy. Jest ona wydzielana przez ścianki w wyniku kontaktu z ciepłą wodą. Dzięki niej nasz napar zyska niepowtarzalny naturalny aromat. Matero pampeano posiada stylowe metalowe okucie, dzięki któremu konstrukcja całości jest stabilniejsza.
Pojemność matero:
ok. 120 ml
Naczynia toczone i okuwane są ręcznie, sztuki mogą różnić się kształtem i okuciem od prezentowanego na fotografii. Z tego powodu mogą również zawierać drobne niedoskonałości na powłoce zewnętrznej.
W celu wzmocnienia i zahartowania naczynia należy wykonać tzw. currado:
1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.