Zestaw zawiera:
☀ Yerba Mate Laranjeiras Chimarrao Premium Vacuum 2 x 1kg
2 x Bombilla 2x Bola Round
2 x Porongo Yacuy w kolorze srebrnym
2 x Yerba mate Laranjeiras Premium 1kg
Yerba Mate Laranjeiras Chimarrao Premium Vacuum 1kg
Brazylijska wersja yerby - erva mate Chimarrao to bardzo drobno zmielone listki (około 70%) oraz grube gałązki (około 30%).
Zielony napar posiada wyjątkowo łagodny smak, a jego intensywnie zielony kolor zawdzięczany jest pakowaniu do torebek po zbiorze i wysuszeniu liści, bez etapu leżakowania.
Ervę można zalewać nawet kilkanaście razy, nie doświadczając zmniejszenia intensywności smaku naparu. Chimarrao jest rodzajem odpowiednim dla początkujących miłośników yerby, ma delikatny, niezbyt gorzki smak, w przeciwieństwie do odmian argentyńskich, bądź paragwajskich. Aby sprostać wyzwaniu przyrządzenia zielonej ervy, należy zaopatrzyć się przede wszystkim w brazylijską wersję bombilli, nazywaną bombą, z szerokim sitkiem o dużej liczbie dziurek. Pomocne do przyrządzenia naparu mogą okazać się ekspresy ciśnieniowe, bądź kawiarki.
Aby jednak udało się przygotować Yerba Mate Laranjeiras Chimarrao Premium tradycyjnie, należy opanować właściwy sposób.
Na specjalną uwagę zasługuje sposób usypywania i zalewania suszu. Jest to metoda wypróbowana i sprawdzona, nie doradzamy eksperymentów w tym temacie, bo może wyjść papka z której nie wysączymy napoju nawet najsprytniejszą bombillą.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 100%.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Wyjątkowa egzotyczna tykwa Porongo Silver.
Klasyczna tykwa typu cuia, pochodząca z Brazylii, krainy czyli bardzo drobno zmielonej i mocno pylastej erva mate. Naturalnie taka tykwa spełni swoje zadanie jako naczynie dla każdego innego dowolnego rodzaju yerba mate. Jest oryginalna tykwa, od jednej z najlepszych brazylijskich plantacji Yacy. To naczynie o swym wyjątkowym kształcie ułatwia przygotowywanie również mate typu PU1. Do takiej drobno mielonej, puszystej yerba mate jak lub urugwajskich chimarrão sypkich popularnych w Urugwaju i Brazylii wystarczy zachęcić raz ;)
Matero jest robione ręcznie. Posiada grube naturalne ścianki. Posiada dość szeroki metalowy kołnierz z metalu , który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka. Do naczynka doskonale pasują rurki typu bomba, o długości co najmniej 19 cm. Tykwa nie wymaga wstępnego przygotowania, wystarczy dobrze ją opłukać pod bieżącą wodą. Matero posiada szeroki, starannie wygładzony środek, który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka
Bombilla BOLA ROUND Szeroki filtr, o spłaszczonym, okrągłym kształcie jest tak przystosowany, aby poradzić sobie nawet ze zmieloną na pył mate typu chimarrão.
Oryginalny produkt od gaucho Cebar: Bombilla typu Redondo o znacznej ilości dziurek, długości 19 cm, zakończona płaskim ustnikiem i nieodkręcanym sitkiem o średnicy 28 mm. Stal nierdzewna zapewnia trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury Ta długość to jej zaleta pasuje do naczynek typu Luka. Tego rodzaju bombille stosowne są do filtrowania mocno pylistych yerb brazylijskich typu chimarrao.
Szerokość filtra jest większa niż stanadardowe 2-2,5cm także należy zwrócić uwagę, by naczynko miało odpowiednią szerokość otworu. Naczyniem stworzonym do takiej bombilli jest cuia czyli tykwa porongo w kształcie kielicha.
Polecane jest mycie wodą z detergentem.
Zalecane jest czyszczenie za pomocą szczoteczki do czyszczenia bombilli.
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
data ważności maj 2024
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.
Sposób parzenia chimarrao:
- Wsyp susz do trzech czwartych objętości naczynia.
- Przesyp susz na jedną stronę.
- Nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń do pełna, zostaw na 5 minut.
- Włóż bombillę z płaskim okrągłym sitkiem w przestrzeń gdzie była zimna woda.
- Dolej wody 70-80°C.
- Twoja mate jest gotowa do spożycia po 3 minutach.
- Zalewaj około 15 razy.