Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 5902115102769
Wysyłka od: 9.99 PLN

KASZA JAGLANA NATURALNA SYPKA 500G VIVIO

Kasza jaglana uprawiana i stosowana w kuchni jest już od setek lat. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z łuskanych ziaren prosa, które nazywane jest pseudo zbożem. Proso w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Południowej Afryki, Australii oraz Meksyku. Niemniej jednak, uprawiane jest również w innych krajach świata, takich jak Chiny, Japonia, czy RPA. W Polsce również możemy znaleźć nieliczne uprawy niniejszej rośliny. Kasza jaglana swoim wyglądem przypomina malutkie ziarenka kukurydzy. Po ugotowaniu, zwiększa nieco swoją objętość i staje się jaśniejsza. Produkt ten doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i warzyw. Bez przeszkód można również przygotować z niego smaczny deser.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Znajdziemy w niej między innymi fosfor, odpowiedzialny za wzmocnienie naszych kości oraz zębów. Ponadto, magnez przyczynia się również do poprawy pamięci i myślenia, podobnie jak zawarte w niniejszym produkcie witaminy z grupy B. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie kaszy jaglanej, dzięki zawartości żelaza oraz cynku, przyczynia się do zwiększania odporności naszego organizmu. Dodatkowo, ten produkt, wytwarzany z ziaren prosa, zapewnia naszemu organizmowi lecytynę, przyczyniającą się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Warto również wiedzieć, iż kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Dlatego też, może ona stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Kasza jaglana a cukrzyca

Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=71). Niemniej jednak, w ograniczonych ilościach może stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy. Jednakże, należy spożywać ją w odpowiedni sposób. Po pierwsze, ważne jest, aby kasza nie była rozgotowana, czyli powinna być ona ugotowana „na sypko”. Po drugie, należy pamiętać, aby na talerzu diabetyka, oprócz kaszy (porcja około 50g) znalazło się również chude mięso (np. w postaci kurczaka gotowanego na parze) oraz duża porcja świeżych warzyw (np. w postaci sałatki z pomidorów lub sałaty z dodatkiem zielonych ogórków i rzodkiewki). Dzięki temu, zawarte w kaszy węglowodany będą wolniej się wchłaniać, a tym samym wolniej podnosić poziom glikemii.

Stosowanie kaszy jaglanej w diecie odchudzającej

Kasza jaglana stanowi dobry składnik zdrowej diety, który wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w zbyt dużych ilościach. Kaszę jaglaną warto łączyć z licznymi warzywami. Ponadto, świetnie sprawdzić się może w roli pełnowartościowego śniadania z dodatkiem świeżych owoców.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Aby cieszyć się pełnym smakiem kaszy jaglanej, należy przygotować ją w odpowiedni sposób.

  • Po pierwsze: przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać kaszę jaglaną, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą;
  • Po drugie: warto namoczyć kaszę jaglaną na kilka godzin przed gotowaniem.

Kaszę jaglaną należy gotować w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Proces gotowania powinien trwać tak długo, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następie należy odstawić kaszę na około 15-20 minut.

Stosowanie

Kasza jaglana ceniona jest ze względu na swój wyjątkowy smak oraz niezwykłe właściwości zdrowotne. Dlatego też, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Bez przeszkód można wykorzystać ją w roli dodatku do mięs lub dań rybnych. Świetnie sprawdza się również jako składnik pożywnych placuszków oraz śniadaniowej „jaglanki”. Wszystkim osobom, które nie mogą się obejść bez słodyczy, z pewnością przypadnie do gustu sernik jaglany lub pyszny budyń z dodatkiem świeżych owoców leśnych.

Składniki

kasza jaglana

BLAAAABLAAA