Sól himalajska różowa drobna ze wschodniego pasma Himalajów. 500g
W przeciwieństwie do soli kuchennej nie jest przetwarzana i czyszczona chemicznie, dlatego stanowi najzdrowszą sól na naszej planecie.
Ten rodzaj soli jest w pełni czysty, bowiem powstawał i krystalizował się kilkadziesiąt milionów lat temu, gdy powietrze nie było skażone tak jak dziś.
Ta najcenniejsza sól krystaliczna wydobywana metodą płukania i suszenia zawiera 84 minerały, które posiadają niezwykle cenne właściwości.
Sól himalajska różowa znajduje zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej i kosmetyce.
Stosowanie tego gatunku soli korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę.
Można jej używać profilaktycznie oraz leczniczo.
Warto zastąpić tradycyjną sól kuchenną solą himalajską, bowiem nie tylko świetnie podkreśla smak potraw, lecz przede wszystkim nie ma nic wspólnego ze szkodliwym chlorkiem sodu.
Minerały, które zawiera, m.in.:
- magnez (0,16 g), który usprawnia działanie układu nerwowego i szarych komórek,
- cynk (2,38 ppm) wzmacniający odporność,
- miedź zwalczającą bakterię i wolne rodniki,
- siarkę, która pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
- żelazo (38, 9 ppm) zapobiega powstawaniu anemii,
- sód regulujący gospodarkę wodną organizmu,
- wapń (4,05 g), które dba o kości i zęby,
- fosfor (< 0,1 ppm) – odpowiada za mocne kości i dobrze funkcjonujący układ krwionośny,
- chrom (0,05 ppm) – zabezpiecza przed cukrzycą typu 2, a także reguluje stężenie glukozy we krwi,
- selen (0,05 ppm) – wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za właściwe funkcjonowanie enzymów.
Składniki: 100% sól himalajska średnioziarnista różowa