Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 1 dni
Wysyłka od: 10.95 PLN

✨Nasiona Chia VIVIO 500g Szałwia Hiszpańska✨

✅Nasiona szałwii hiszpańskiej , choć wyglądają niepozornie, są skarbinicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Ich neutralny smak pozwala tworzyć oryginalne desery i koktajle. Świetnie komponują się z mlekiem roślinnym i owocami.

✅Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?

Nasiona chia to najcenniejsza część rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Na pierwszy rzut oka przypominają mak. Mają owalny kształt i są bardzo małe, średnica jednego ziarna wynosi około 1 minimetra. Przybierają kolor od ciemnobrązowego po czarny. Można również spotkać odmiany białe i jasno-rude. W tych niepozornych ziarenkach tkwi ogromna moc!

VIVIO Nasiona Chia 500g

✅Skąd pochodzą?

Uprawa nasion chia była rozpowszechniona już w 3400 r. p.n.e. Dobroczynne właściwości nasion chia docenili Aztekowie i Majowie. Z szałwii hiszpańskiej produkowano wówczas olej i mąkę, które wzbogacały ówczesną dietę. Dodawano je również do farb i kosmetyków oraz wykorzystywano w obrzędach religijnych. Obecnie również na tych terenach roślina jest bardzo popularna. Największe ilości szałwii hiszpańskiej uprawia się w Argentynie, Boliwii, Meksyku, Gwatemalii i Ekwadorze.

✅Jak smakuje chia?

Te małe ziarenka praktycznie pozbawione są smaku. Neutralność jest ich zaletą, ponieważ przybierają smak płynu, w którym są namaczane. Można połączyć je z jogurtem, sokiem, czy też mlekiem. Stanowią idealny dodatek do koktajli i deserów. Wielokrotnie zwiększają swoją objętość i przybierają galaretowatą postać.

✅Jak działają nasiona chia?

W 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że nasiona chia są bezpieczne dla zdrowia i zakwalifikował je do grupy tzw. „nowej żywności”. Co dają nasiona chia? Zdaniem naukowców powinny one stanowić element codziennej diety zwłaszcza wśród osób z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego z uwagi na dużą zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy obecne w nasionach mogą przyczynić się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu we krwi, wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy, przyczyniają się do poprawy kondycji skóryoraz pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Chyba nie ma więc wątpliwości dlaczego warto jeść nasiona chia?

➡️Wartość odżywcza w 100g produktu

  • ❇️Wartość energetyczna - 2030kJ / 466 kcal
  • ❇️Tłuszcz - 30,7g
  • ❇️w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,33g
  • ❇️Węglowodany - 42,1g
  • ❇️w tym cukry - <1g
  • ❇️Białko - 16,5
  • ❇️Sól - 0,04

➡️Jak stosować szałwię hiszpańską?

Nie powinno się spożywać więcej niż dwie łyżki nasion chia dziennie. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one objętość nawet dwunastokrotnie. Zbyt duża ich ilość może utrudniać przyswajanie innych wartościowych składników odżywczych z pożywnienia. Również dopuszczalna ilość tych nasion w produktach spożywczych oferowanych na sklepowych półkach w Unii Europejskiej nie powinna przekraczać 10%. Jak jeść nasiona chia? W badaniach naukowych podkreśla się, że spożywanie nasiona chiaw zmielonej postaci lub w formie oleju zwiększa przyswajalność znajdujących się z nich lipidów.Jak inaczej przygotować nasiona chia? Można wcześniej namoczyć całe ziarna lub dodać je bezpośrednio do chleba, ciasta, czy też owsianki. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Świetnie komponują się z różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Zalewając je mlekiem roślinnym lub sokiem i dodając ulubione owoce, uzyskamy niskokaloryczny fit deser.

➡️Można je dodawać między innymi do:

  • Koktajli,
  • Puddingów,
  • Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
  • Musli, płatków, owsianki,
  • Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
  • Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
  • Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
  • Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
  • Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.

BLAAAABLAAA