Yerba Mate Sol y Lluvia Barbacua 500g
Prawdziwy rarytas na polskim rynku Yerba mate z prowincji Misiones. Sol y Lluvia to klasyczna odmiana suszona tradycyjna metodą o nazwie Barbacua produkowana na niewielką skalę, można ją nazwać produktem rzemieślniczym. Efektem suszenia metodą Barbacua są dymne akcenty, jednak nie dominują one w całości, a jedynie pięknie uzupełniają się z innymi odczuciami smakowymi. Ten argentyński klasyk to nie tylko dym, ale również świeżość naparu, wyczuwalne nuty trawiaste czy drzewne. Co oprócz tego? Można wyczuć delikatną słodycz, co do goryczki - raczej mocno umiarkowana, niemal niewyczuwalna. Poza tym przyjemna cierpkość oraz kwasowość na niskim poziomie.
W opakowaniu Sol y Lluvia znajdziemy wyłącznie listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego oraz umiarkowaną ilość pyłu. Należy do tych mate, które nie lubią być od razu potraktowane wysoką temperaturą. Stąd też polecamy, aby pierwsze zalanie wykonać przy pomocy wody o niższej temperaturze, rzędu 40-50 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie możemy nie być w stanie wydobyć to co w niej najlepsze.
Smak tej mate można określić jako głęboki i intensywny, ale nie jest ciężki i przesadnie wyrazisty, dzięki czemu po tą mate mogą sięgnąć nie tylko miłośnicy yerbowych nowinek i rarytasów, a także dopiero stawiający pierwsze kroki w świecie ostrokrzewu paragwajskiego. Smak nie powinien nikogo zniechęcić do dalszego picia, nawet jakby to miała być pierwsza mate w życiu danej osoby. Bogactwo i złożoność smaku może jedynie zachęcić do dalszej eksploracji świata Yerba mate, który jest niezwykle rozbudowany. Działanie pobudzające można określić jako umiarkowane.
Sol y Lluvia oznacza po prostu słońce i deszcz, co widoczne jest nie tylko na opakowaniu tej marki, ale również w jej charakterze. Łączy w sobie wiele cech wzajemnie się przeplatających i doskonale do siebie pasujących. Żadna z cech nie jest nadto wyczuwalna i nie zaburza harmonii smaku. To produkt wysokiej jakości, wartej swojej ceny.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Opakowanie: 500g