Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 7896250700721
Wysyłka od: 9.99 PLN

Yerba mate PANTANAL ORIGENS Nativa Vacuum Chimarrao Erva 1kg Brazylia

Nowa marka w ofercie produkowana przez Ervateira Bonetes, która z powodzeniem działa od 1986 roku. Ta odmiana jest uprawiana w południowej części stanu Paraná w Serra de Esperança w Brazylii. To, co wyróżnia ten obszar, to jego wysokość. Plantacje znajdują się na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza. W takich warunkach ostrokrzew paragwajski głęboko zakorzenia się w glebie. Wysokość plantacji zapewnia roślinie odpowiednią ilość opadów i światła słonecznego, co skutkuje niezapomnianym, świeżym, herbacianym i drzewnym yerba (erva).

W składzie Pantanal Origens znajdują się głównie bardzo drobno zmielone liście i średniej wielkości gałązki. Wszystko jest pakowane próżniowo, co pozwala na dłuższe zachowanie intensywnego aromatu i pięknego, głęboko zielonego koloru. W jednym opakowaniu znajduje się ponad 3000 drobno zmielonych liści, co zapewnia odpowiednią równowagę między ilością liści i gałązek. Suszone liście pochodzą z naturalnych plantacji, bez użycia sztucznych środków ochrony roślin ani nawozów.

Ze względu na delikatność zmielonych liści, do ich przygotowania niezbędna będzie bombilla o spłaszczonym kształcie. W przypadku braku takiego modelu, właściwe przygotowanie będzie niezwykle trudne, jeśli nie niemożliwe. Jeśli jednak posiadamy niezbędne akcesoria, będziemy mogli cieszyć się jego doskonałym smakiem przez wiele godzin.

Producent opisuje smak Pantanalu Origens jako pełny i świeży, z intensywną goryczką, w której odnajdziemy nuty drzewne, herbaciane i owocowe. Gwarantuje godziny najwyższej jakości przyjemności z picia mate. Dodatkowo zapakowany w tekturowe pudełko dla lepszej ochrony próżniowo zamkniętej ervy. Niewątpliwie intensywny zielony kolor brazylijskiego „zielonego złota” robi wrażenie.

Aromat suszonych liści jest świeży, trawiasty, herbaciany i lekko pokrzywowy. Od samego początku napar zachwyca intensywnością i ciekawymi nutami tła, które są podobne do rozpoznawalnych aromatów. Goryczka i cierpkość są dość solidne jak na chimarrao, do tego nuty herbaciane, trawiaste i pokrzywowe.

Cechy charakterystyczne:

  1. Mielenie: Chimarrão jest drobno mieloną yerba mate, często przypominającą proszek. Dodatkowo zawiera niewielkie kawałki patyczków, co nadaje jej charakterystyczną strukturę.
  2. Kolor: Zielona barwa, która wynika z procesu produkcji. Erva mate jest suszona w sposób minimalny, bez dymienia, co pozwala zachować świeżość i naturalny smak.
  3. Smak: Delikatniejszy w porównaniu z argentyńską czy paragwajską yerba mate. Ma lekko trawiasty, roślinny aromat, często uznawany za łagodniejszy i mniej gorzki.
  4. Przygotowanie: Tradycyjnie pije się ją z tykwy (cuiá) i za pomocą metalowej rurki zwanej bomba. Przygotowanie chimarrão wymaga umiejętności – należy odpowiednio ułożyć susz w tykwie i zalać go gorącą wodą o temperaturze nieprzekraczającej 70–80°C, aby uniknąć goryczy.
  5. Kultura spożywania: Chimarrão jest symbolem gościnności i wspólnoty. Często podawany w kręgu znajomych lub rodziny – jedna tykwa jest przekazywana z rąk do rąk, a każdy pije swoją porcję przez bombę.

Znaczenie w kulturze:

  • W Brazylii chimarrão to nie tylko napój, ale także część codziennego życia i tradycji. Jest szczególnie popularny w stanie Rio Grande do Sul, gdzie picie erva mate to niemal rytuał.
  • Gauchos spożywają chimarrão jako sposób na relaks, rozmowy i nawiązywanie więzi.

Właściwości zdrowotne:

Podobnie jak inne rodzaje yerba mate, chimarrão zawiera kofeinę, antyoksydanty i witaminy. Wspomaga trawienie, dodaje energii i może poprawiać koncentrację.

Spróbowanie chimarrão to doskonały sposób na poznanie brazylijskiej kultury i tradycji!

Składniki:

  • yerba mate (Ilex paraguariensis) 100% - kraj pochodzenia: Brazylia

Szablony produktu

  • Stan: 

    Nowy

BLAAAABLAAA