Yaguar Naranja Earl Grey 50g
Yaguar Naranja Earl Grey to yerba mate o znakomitych walorach smakowych i energetycznych. Powstaje z najwyższej jakości ostrokrzewu bez dodatku środków chemicznych i pestycydów. Yaguarowi blisko do klasycznych argentyńskich klimatów. Susz składa się z dość grubo ciętych listków suszonych dymem oraz średniej ilości patyczków i pyłu. Dzięki długotrwałemu sezonowaniu (leżakowaniu), które trwa aż 18 miesięcy, napar pozostaje jednak harmonijny i delikatny w odbiorze. Jednocześnie cechuje się wysokim potencjałem pobudzającym.
Yaguar Naranja Earl Grey to nowatorska mieszanka, której próżno szukać w ofertach konkurencyjnych marek. Wszystko za sprawą aromatu bergamoty, uprawianego na południu Włoch podgatunku pomarańczy wykorzystywanego w produkcji słynnej herbaty earl grey. Niebanalna kompozycja, uzupełniana przez skórkę pomarańczy oraz płatki bławatka i nagietka, wyróżnia się głębokim i wielowątkowym charakterem. Nie spotkacie się z czymś podobnym w żadnej innej owocowej yerbie.
Jak Przygotować Napar?
- Wsyp Yerba Mate do naczynka. Wprawieni mateiści wypełniają je suszem do ⅔ objętości (60-70%). Dla początkujących jednak aby napar nie był zbyt mocny zaleca się ¼ objętości (25%)
- Zakryj dłonią lub talerzykiem wierzch naczynka, obróć do góry dnem następnie wstrząśnij kilka razy. To bardzo ważna czynność podczas której największe kawałki suszu trafią na dno. Dzięki temu nie dojdzie do zatkania bombilli.
- Przechyl naczynko tak, aby susz został w nim ułożony po skosie następnie włóż bombille również po skosie tak, aby dotykała dna.
- Wlej trochę zimnej wody do naczynka. Chodzi o to, żeby zwilżyć susz. Przez tą czynność susz nie straci szybko smaku oraz cennych właściwości.
- Dolej do pełna gorącej wody której temperatura nie przekracza 80 stopni Celsjusza. Odczekaj kilka minut i ciesz się ,,siorbaniem’’