Yerba mate Indega Pantano Limon 500g
Nowość od marki Indega, którą od dłuższego czasu mieliśmy na celowniku! Po udanych mieszankach: Siempre Vive i Kuna Guapa przyszła pora na kolejną, czyli Pantano Limon. W tym przypadku mamy wersję z dodatkiem ziół: trawy cytrynowej, koku, mięty pieprzowej, ziela lucero oraz aromatu limonkowego. Susz pocięty jest typowo po paragwajsku, listki dość drobno zmielone z domieszką patyczków, umiarkowana ilość pyłu.
Sam susz pachnie intensywnie limonkowo-miętowo-ziołowo i bez wątpienia zachęca do szybkiego zasypu i spróbowania tejże paragwajskiej propozycji. Z pewnością jest to mieszanka, która doskonale odnajdzie się zarówno w wersji na ciepło, jak i w formie orzeźwiającego terere w upalne dni lata.
Przy kopczyku nie sprawia w zasadzie żadnych problemów z filtracją i przyjemnym siorbaniem. Jakie smaki płyną z naparu? Przede wszystkim urzekająca cierpkość i goryczka złagodzone za sprawą ziołowych dodatków oraz aromatu limonkowego. W naparze wyczujemy sporą ilość akcentów ziołowych czy herbacianych, fajnie wyczuwalny jest posmak limonki, który nie jest sztuczny w ogólnym odczuciu, a bardzo przypomina naturalny smak wyciśniętego owocu bezpośrednio do zasypu. W wersji na ciepło podbija się oczywiście goryczkę i smak ziół, przy wersji na zimno bez wątpienia będzie mocniej orzeźwiająca i bardziej cytrusowa. Poniekąd widzę tutaj podobieństwo jak przy wersji Kuna Guapa, która inaczej smakowała na ciepło, a inaczej jako terere. Po każdym siorbnięciu pozostawia lekko ściągający posmak na języku, nuty cytrusowe i herbaciane są wyraziste, co powoduje że mieszanka jest niezwykle esencjonalna i po prostu smaczna. Dostarcza solidnej dawki energetycznej, orzeźwia i pozytywnie nastraja do działania.
Jeśli jesteś fanem nowości i paragwajskich smaków to coś zdecydowanie dla Ciebie!
Opakowanie: 500g
Składniki: Yerba mate, trawa cytrynowa, koku, mięta pieprzowa, ziele lucero (łac. Pluchea sagittalis), aromat limonkowy
Kraj pochodzenia: Paragwaj