Yerba Mate Verdeflor Naranja 500g - z dodatkiem ziela Poleo i aromatu pomarańczowego
Verdeflor to argentyńska, mało znana w Polsce marka Yerba Mate. Ich produkty wyróżniają się troską w każdym procesie produkcyjnym. Zbiory pochodzą z plantacji głównie położonych w prowincjach Misiones i północno-wschodniej części Corrientes. Liście są najpierw poddawane procesowi Sapecado, a potem suszone gorącym powietrzem. Dzięki temu liść zachowuje swoją soczyście zieloną barwę i uzyskuje swój niepowtarzalny charakter. Dzięki dbałości o każdy szczegół Verdeflor cieszy się coraz większą popularnością w Argentynie, a także w innych zakątkach świata.
Smak i aromat:
Yerba Mate Verdeflor Naranja to idealna propozycja dla miłośników ziołowo-owocowych mieszanek. W tym przypadku przyjemnie ziołowy smak bardzo popularnego w Argentynie ziela Poleo świetnie łączy się z soczyście owocowym smakiem pomarańczowym. Dzięki temu uzyskujemy przełamany lekko gorzki napar. Owocowa nuta sprawia, że Verdeflor Naranja będzie orzeźwiającym napojem w upalne dni, w wersji terere oczywiście. Parząc napar na ciepło, można delektować się nim również w zimne dni, kiedy cytrusowy aromat poprawi nam nastrój, przenosząc w marzeniach na tropikalną wyspę. Sam napar charakteryzuje się subtelnym cytrusowo-ziołowym smakiem i przepięknym pomarańczowym aromatem, dzięki czemu można go śmiało polecić zarówno doświadczonym mateistom szukającym nowych doznań, jak i osobom rozpoczynającym przygodę z tym napojem.
Składniki:
- Yerba Mate (Ilex Paraguariansis) kraj poch. Argentyna,
- Poleo,
- aromat pomarańczowy.
♨️ Sposób parzenia w skrócie: ♨️
1. Wsyp do naczynka od 15 do 30 g yerba mate. Jeśli obawiasz się zbyt intensywnego działania, możesz zmniejszyć porcję.ㅤㅤㅤㅤㅤ
2. Zakryj dłonią górny otwór, obróć naczynko do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Po odwróceniu, na dnie naczynka znajdą się bardziej pocięte listki i drobinki, które zatrzymają się na sitku bombilli.
3. Obracając ponownie naczynko do pionu, ułóż susz po po jednej stronie naczynia ok. 45°. Następnie umieść bombillę w miejscu, gdzie jest go najmniej. Od tego momentu staraj się nie kręcić i mieszać bombillą.
4. Zalej susz gorącą wodą (o temperaturze nie większej niż 80 °C) i… ciesz się aromatem i smakiem yerba mate! Możesz dolewać wody aż do momentu, gdy napar utraci charakterystyczny smak.
5. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
❄️ Spróbuj Yerba Mate na zimno: ❄️
- Zalej susz lodowatą wodą. Pamiętaj nie zimną tylko LODOWATĄ
- Jeśli możesz dodaj kostki lodu
- Poczekaj kilka minut, aż yerba mate uwolni swoją MOC
- Ciesz się chłodzącą mocą TERERE!