Yerba Mate Verdeflor Hierbas Serranas 500g - z dodatkiem górskich ziół
Verdeflor to argentyńska, mało znana w Polsce marka Yerba Mate. Ich produkty wyróżniają się troską w każdym procesie produkcyjnym. Zbiory pochodzą z plantacji głównie położonych w prowincjach Misiones i północno-wschodniej części Corrientes. Liście są najpierw poddawane procesowi Sapecado, a potem suszone gorącym powietrzem. Dzięki temu liść zachowuje swoją soczyście zieloną barwę i uzyskuje swój niepowtarzalny charakter. Dzięki dbałości o każdy szczegół Verdeflor cieszy się coraz większą popularnością w Argentynie, a także w innych zakątkach świata.
Smak i aromat:
Yerba Mate Verdeflor Hierbas Serranas to idealna propozycja dla osób, które szukają typowych dla Argentyny ziołowych kompozycji. W tym przypadku najlepszej jakości susz yerba mate został wzbogacony o dużo ziołowych dodatków, które pochodzą z górskich zakątków Ameryki Południowej. Wśród perfekcyjnie dobranych ziół znajdziemy bardzo popularne w Argentynie poleo, orzeźwiającą miętę, aromatyczną werbenę cytrynową i lekko pikantny tymianek. Goryczkowość jest dość łagodna, a susz mało pylisty. Ta kompozycja charakteryzuje się zdecydowanym smakiem o miętowo-cytrynowej nucie orzeźwienia i pięknym aromatem. Smakuje świetnie w wersji na gorąco, jak i na zimno, pita jako letni napój terere. Napar doskonale orzeźwia. Naturalne ziołowe dodatki bardzo wzbogacają i uszlachetniają smak naparu, a także jego działanie. Z racji na delikatność i przyjemny smak można go śmiało polecić zarówno doświadczonym mateistom szukającym nowych doznań, jak i osobom rozpoczynającym przygodę z tym napojem.
Składniki:
- Yerba Mate (Ilex Paraguariansis) kraj poch. Argentyna,
- poleo,
- mięta,
- werbena cytrynowa,
- tymianek.
♨️ Sposób parzenia w skrócie: ♨️
1. Wsyp do naczynka od 15 do 30 g yerba mate. Jeśli obawiasz się zbyt intensywnego działania, możesz zmniejszyć porcję.ㅤㅤㅤㅤㅤ
2. Zakryj dłonią górny otwór, obróć naczynko do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Po odwróceniu, na dnie naczynka znajdą się bardziej pocięte listki i drobinki, które zatrzymają się na sitku bombilli.
3. Obracając ponownie naczynko do pionu, ułóż susz po po jednej stronie naczynia ok. 45°. Następnie umieść bombillę w miejscu, gdzie jest go najmniej. Od tego momentu staraj się nie kręcić i mieszać bombillą.
4. Zalej susz gorącą wodą (o temperaturze nie większej niż 80 °C) i… ciesz się aromatem i smakiem yerba mate! Możesz dolewać wody aż do momentu, gdy napar utraci charakterystyczny smak.
5. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
❄️ Spróbuj Yerba Mate na zimno: ❄️
- Zalej susz lodowatą wodą. Pamiętaj nie zimną tylko LODOWATĄ
- Jeśli możesz dodaj kostki lodu
- Poczekaj kilka minut, aż yerba mate uwolni swoją MOC
- Ciesz się chłodzącą mocą TERERE!